Najlepsze sushi w Krakowie

Typy sushi

Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem szukali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to dopuszczalne, zwłaszcza, że towarzyszyła im niezmiernie nieraz wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na bystry pomysł, a jak wiadomo wybitnie często takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że łącząc rybę, ryż i sól ryba fermentuje i jest możliwa do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę naturalnie metodę określono nare-sushi i nadzwyczaj ekspresowo wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to większe zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one po prostu właściwe, a nie tylko świeże. Z w pewnych momentach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.

Zen w Krakowie

Pierwotnie niemniej jednak słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, bo jako sushi definiowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się trochę zabawne. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, zanim stało się faktycznie tym, czym jest dziś, czyli nie metodą pielęgnacji mięsa, inaczej ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym czasie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w następstwie tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.