Alergie skóry
21 października 2015Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. Aktualnie rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Wśród tak młodych pacjentów z reguły następuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie swoje dzieci karmią piersią, powinny w pełni odstawić wszelkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny także monitorować reakcje dziecka wówczas, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a więc soję, jaja czy też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym albo w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią wypada również mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać innowacyjne produkty osobno i co kilka dni.
To właśnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, jakie z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niesłychanie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprawidłowiej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają należytych zasad diety oraz nie jedzą mleka lub produktów zawierających orzechy.