najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
7 kwietnia 2018Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek także wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz ładne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania oraz regionalne produkty.
prawdziwa polska kuchnia w Krakowie
Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych produktów – turyści zazwyczaj wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o wiele porządniej poznać Kraków i jego okolice.